Ensimmäisiä hyödyllisiä toimenpiteitä voisi olla liittyminen Unkarilistalle, joka on sähköpostilista Unkarissa asuville suomalaisille. Me löysimme asunnon sen kautta, sitä kautta välitetään työpaikkoja, autokyytejä, tiedotteita esimerkiksi tapahtumista ja vaikkapa joukkoliikenteen muutoksista. 

Listalle liittyminen on helppoa; ilmaiset tahtosi osoitteeseen [email protected] ja sillä selvä! Mailia tulee talvikaudella viikottain, kesäaikaan muutaman viikon välein. Listaa ylläpitää Unkarin suomalaiset-yhdistys http://unkari.net/unkarin-suomalaiset-yhdistys.html

Asunnonhankinnasta on ohjeita ja linkkejä studyhungary-sivuilla, ja yliopiston asuntopalvelu http://www.budapesthousingservice.com/ on siitä erikoinen lafka että sieltä saa jopa vastauksia sähköpostiin.. Se kun täälläpäin ei ole itsestäänselvyys, valitettavasti (joskaan eipä ole tänäpäivänä missään muuallakaan, kun kaikki on siellä veispuukissa). Otin itse yhteyttä muutamiin välitysfirmoihin, joista taisin yhdeltä saada vastauksen ja heidän ajatuksensa koirien kanssa muuttavalle olivat mielestäni sen verran erikoiset, että en oikeen lämmennyt heidän ehdotuksilleen. Ilman lemmikkejä mukanaan muuttavalle tilanne on varmasti yksinkertaisempi.

Täällä vuokrataan asunnot useimmiten kalustettuna, ja ensimmäinen 12kk sopimuksesta on usein määräaikainen. Riippuen vuokranantajasta sähkö-, vesi- ja nettisopimukset siirretään vuokralaisen nimiin tai pidetään vuokranantajan nimissä. Takuuvuokra on tyypillisesti 1-2kk. Se miten vuokraaminen eroaa suomalaisista käytönnöistä, on että vuokra maksetaan yleensä käteisellä... ja enpä usko että paikalliset vuokranantajat paljon kuittia siitä kirjoittavat. Joten vihjeenä; kannattaa tehdä itse vaikka exelilllä lista, johon merkkaat maksetun vuokran määrän, maksupäivän ja vaadit siihen vuokranantajan allekirjoituksen aina maksun maksaessani. Just in case kaikki ei menekään kuten on sovittu..

Täällä on paljon asuntoja vapaana, eli kun vaan malttia löytyy, niin sopivan asunnon löytäminen kohtuulliseen hintaan on aika helppoa. Mitä aikaisemmin kesällä on liikkeellä, sitä enemmän valinnanvaraa on tarjolla. Ja mikä ihaninta, hintataso Budapestissä on Suomeen verrattuna edullinen. Vai tiedätkö ketään kuka asuisi pääkaupungin keskusta alle kahden kilometrin päässä täysin remontoidussa vajaan sadan neliön asunnossa alle neljänsadan kuukausivuokralla? :)

Tiedän monta norjalaista jotka maksavat melkein kaksinkertaista vuokraa (meihin verrattuna) omasta asunnostaan huonommalla alueella, ja ovat silti ihan tyytyväisiä, eli heidän mittapuullaan vuokrat ovat täällä todella alhaisia. Varaudu siis siihen että ulkomaalaisena sinulta todennäköisesti yritetään saada korkeampaa vuokraa, kuin jos puhuisit paikallista kieltä. Suosittelen hankkimaan tulkin tai jonkun kielen handlaavan tuttavan, jonka avulla monta mutkaa voi oikaista. Kyselyä tulkista voisi laittaa vaikkapa unkarilistalle!

Budapest on jaettu 23 alueeseen, eli Kerûletiin. Budapestin halki virtaava joki jakaa kaupungin kahteen osaan, vuoristoiseen Budaan ja modernimpaan Pestiin. Koulu sijaitsee Pestin puolella VI kerûletilla. Suosituimpia alueita eläinlääkisläisten asunnoille ovat VI, VII, VIII, XIII.

Vinkki numero 1: jos teet tutustumismatkan tänne ennen koulujen alkamista; ole varautunut siihen että osa näytöistä voi peruuntua. Älä siis hermostu, tervetuloa Unkariin :)

Vinkki numero 2: älä vuokraa asuntoa alimmasta kerroksesta. Tai jos haluat nauttia kellarintuoksusta, niin ole hyvä! Täällä alin kerros on rakennettu usein puoliksi maan alle ja välttämättä rakennustekniset ratkaisut eivät ole ihan samaa luokka kuin Suomen nykypäivän vaatimukset..

Vinkki 3: tutustu katsomasi asunnon julkisen liikenteen vuoroihin. Tässä kaupungissa julkiset ovat Ä-L-Y-T-T-Ö-M-Ä-N hyvät ja meille opiskelijoille käytännössä melkeen ilmaiset. Kuukausikortti maksaa hitusen yli 3000ft, eli kymmenen euroa. Nice!

Vinkki 4: kun menet katsomaan asuntoa älä säikähdä talon ulkokuorta. Se voi olla 100v vanha (enkä liioittele yhtään..), seinissä saattaa olla luodinreikiä 1950-luvun kahinoista ja rappauksen pinta tippunut alas. Vuokrattavat asunnot ovat usein kuitenkin remontoituja, ja täällä silmä tottuu nopeasti ränsistyneisiin ulkokuoriin. Monilla alueilla koko kortteli on saanut takaisin vanhaan loistoonsa, mutta on paaaaaaljon alueita joissa talot ovat ulospäin melko karun näköisiä. Tai no, niissä on ainakin joskus ollut korea ulkonäkö, jos vertaa suomalaisiin kamaliin harmaisiin kanttikerrostaloihin joista ei ole koskaan edes koitettu saada miellyttävän näköisiä.. :) Täällä arkkitehtuuri on todella kaunista, ja katuja voisi kävellä ristiin rastiin tuntikausia vain ihailemassa näitä kädentaidon näytteitä. Vanhojen koristeellisten talojen välissä saattaa olla moderni laisiseinäinen toimistorakennus, ja joillain alueilla tapaa suomalaistyyppisiä betonimöhkäleitäkin. Aluella jossa asun, VI kaupunginosassa, on paljon lähetystöjä ja diplomaatirakennuksia ja niiden edessä poliisivartiointi 24/7. Ei pelota kävellä pimeällä ulkona täälläpäin. Suosittelen!

Tällä kokemuksella sanoisin, että olen enemmän kuin tyytyväinen saamaamme asuntoon ja herttaiseen vuokraisäntäämme; olemme saaneet asua rauhassa, asunto oli vielä luvattua parempi (johtuen melko hassuista kuvakulmista otetuista kuvista, vuokrasimme tämän pelkästään kuvien perusteella näkemättä etukäteen), naapurit ovat ihania, alue on siisteimpiä ja rauhallisimpia koko Budapestin alueella (okei, tää on ehkä puolueellinen mielipide..), koululle pyöräilee alle kymmenessä minuutissa, kaupunginpuisto on tuossa aivan vieressä, lähin kauppahalli ja ostari alle kilometrin päässä, metrolle on 400m, trollikka lähtee melkein oven edestä, pikkukauppoja löytyy korttelin kulmalta ja mikä parasta; vuokranantajamme on suomalainen, joten kaikki kommunikaatio on niin helppoa. Hän on kokenut vuokranantaja ja tekee meidän elämästämme yksinkertaista. Olemme saaneet häneltä myös käännösapua ja paljon vinkkejä käytännönasioihin matkamme alkutaipaleella.

Jos tarvitset apua asunnonetsinnässä niin laita kommentin mukaan sähköpostiosoitteesi, voin yrittää olla avuksi.