Osallistuin pääsykokeisiin Tukholmassa maaliskuun lopussa. Matkasin sinne iloisen seurueen kanssa laivalla. Kun itse hikoilin pääsykokeissa seuralaiseni tutkivat kaupunkia jalkaisin.

Koe alkoi muistaakseni kahdeksalta aamulla eräässä keskustan hotellissa, ja ensimmäiseksi kaikki paikalle tulleet rekisteröitiin, sekä suoritimme maksun kokeista. Jos hakemuksesta puuttui jokin liite, saattoi sen vielä täydentää mukaan lopulliseen nivaskaan. Kokeen rakenteen sai valita itse; haluaako suorittaa koko homman kerralla suullisena kokeena, jolloin professorin haastattelu hoituu siinä samalla, tai perinteisesti kahdessa osassa. Itse halusin tehdä kirjallisen kokeen, kuten suurin osa porukasta. Meidän jaettiin muutamaan ryhmään, ja opastettiin saleihin suorittamaan koetta. Ne jotka halusivat suorittaa koko homman suullisesti, jäivät odottamaan aulaan että kirjallinen osuus saatiin tehtyä.

Koe on monivalintakoe, joka sisältää kysymyksiä kemiasta ja biologiasta sekä medical English-osuuden. Kokeen tekemiseen ei itsessään mennyt kuin ehkä puolisen tuntia. Kirjallisen jälkeen sinulle ilmoitetaan aika professorin haastatteluun, jossa keskustellaan aikaisemmasta koulutuksestasi sekä motivaatiostasi. Pääsykoekutsussa opastettiin hakijat varautumaan kahden päivän kokeisiin, eli niin että kirjallinen osuus olisi ollut lauantaina, ja haastattelu sunnuntaina. Kirjallisen kokeen jälkeen kuitenkin tarjottiin mahdollisuutta suorittaa haastattelu jo tuona samana päivänä, ja vaikka olin aivan puhki, päätin silti saada homman pakettiin lauantaina. Osioiden väliin jäi aikaa varmaan nelisen tuntia, jonka aikana kerkesin jo katua päätöstäni jäädä... Oli nimittäin melkoisen kaikkensa antanut olo kirjallisen osuuden jälkeen, ja haastattelussahan olisi tarkoitus hurmata professori ja vakuuttaa hänet siitä kuinka olisin sopiva opiskelija eläinlääkikseen...

Vihdoin koitti vuoroni mennä haastatteluun, ja se sujui onneksi melko leppoisissa merkeissä. Professori koitti parhaansa mukaan tehdä oloni rennoksi, ja onnistuikin siinä melko hyvin. En muista tuosta tilanteesta paljoakaan, sen verran jännitti ja väsytti. Taustoista, koulutuksestani ja eläimiin liittyvästä työkokemuksesta ainakin juteltiin, sekä harrastushistoriastani. Haastattelu kesti arviolta puolisen tuntia. Päällimmäinen tunne haastattelun jälkeen: tässäkö tämä nyt oli?

No siinä se oli, ja sitten oli aika nauttia Tukholman iltaelämästä ja ravintolatarjonnasta. Sunnuntai-iltana odotti kotimatka ja paluu arkeen.