Tulokset tulivat seuraavalla viikolla heti pääsykokeisen jälkeen. (Toivottavasti) en ikinä unohda sitä hetkeä kun sain kuuden jälkeen illalla tuon sähköpostin joka muutti koko elämäni. Otsikossa luki Admitted ja oma nimi. TÄMÄ EI VOI OLLA TOTTA.

Huutonauruitkun lomasta soitin järkyttyneille vanhemmilleni, anopille ja muutamalle lähimmälle ystävälle. Ja totta puhuakseni edelleen tuntuu oudolta sanoa ääneen "opiskelen eläinlääketiedettä". Ihan kuin se olisi vähemmän totta ääneen sanottuna :) Ehkä se vaan kertoo tämän unelman vakavuudesta. 

Sähköpostissa oli mukana myös ohjeet lukukausimaksujen maksamiseen, ja tämä onkin sitten tämä nurja puoli ulkomaisessa koulutuksessa. Tämä ei ole ilmaista, niinkuin olemme Suomessa tottuneet. Yksi lukuvuosi maksaa noin 11 000 euroa, eli valmistumisen aikaan sitä on tutkinnon lisäksi muutama tonttunen velkaa tästä viidestä ja puolesta vuodesta muistona, tutkinnon lisäksi toki.

Opiskelupaikka tulee varata maksamalla deposit-maksu paikkoin hyväksymiskirjeen saatuaan. Syyslukukauden maksu, vajaa 5000 euroa, tuli maksuun muistaakseni elokuussa. Tammikuussa maksetaan loppuosa lukuvuodesta. Lisäksi maksettavaksi tulee pääsykoemaksu 200 euroa, edustajalle maksettava palkkio 200 euroa (joka ei ole välttämätön, eli hakemuksen voi toimittaa koululle toki myös ilman välikäsia) sekä kustannukset opiskelumateriaaleista pitkin vuotta. Ja tässä vaiheessa ei olla vielä puhuttu elämisen ja asumisen kustannuksista, jotka onneksi ovat Unkarissa melko edullisia.

Opintotukea saa Suomesta koko opintojen ajalle, sekä opintolainaa voi halutessaan nostaa 600 euroa/kuukausi. Paikalliseen hintatasoon suhteutettuna opiskelija elää täällä hyvinkin mukavaa elämää, ottaen huomioon maan keskipalkka joka on n. 600 euroa. Asuntoasioista teen erillisen postauksen myöhemmin.